Tehetség az adottság, a szerénység nem

 

   Világ életemben szívből megvetettem azokat, akik a tehetségüket nem kezelték kellő alázattal és intelligenciával. Értékrendem szerint csak azok lehetnek mindenki számára példaértékűek, akik a kimagasló adottságukkal nem kérkednek, de legfőképpen nem nézik le a szerényebb képességű pályatársukat.

   Kiből válhat példakép? Egyszerűnek tűnhet a kérdés, de a válasz ennél sokkal komplexebb. Minden földi halandó vételez magának a bőség kosarából egy bizonyos mennyiségű talentumot, akad, akinek nagyobb a marka, és persze olyan, akinek kisebb, így már a kezdeteknél rögtön hátrányból indul a szűkmarkú egyed. Kellő szorgalommal, kitartással a felzárkózás nem lehetetlen, de nem sétagalopp, az biztos.

Néhány példát hoznék annak szemléltetésére, hogy kit tekintek példaképnek és kit nem.

Az „isteni” Diego Maradona. Pályafutását nem szükséges ecsetelnem, nincs olyan ember a földön, aki ne tudná, hogy ki ő. Futballtudása zseniális, de emberi kvalitása azért már jócskán megkérdőjelezhető. Drogfüggő és alkoholt sem csak a születésnapján iszik. Ilyen ember nem lehet a fiatalság bálványa.

Zinedine Zidane. Zseniális focista. Nagyon erős a fejjátéka, Materazzi tudna erről mesélni. Nem veszítheti így el a fejét egy olyan játékos, aki millió és millió gyermek kedvence.

Edison (Edson) Arantes do Nascimento, alias Pelé. Makulátlan a pályafutása és az azt követő munkássága is kifogástalan.

Végül egy magyar példa, ami sok tekintetben ideillő.

Gera Zoltán. A tinédzser korát ragasztóval teli zacskók társaságában töltötte, de tudott váltani, és mára fantasztikus labdarúgóvá vált és szerénysége, alázata nem csak a korosztálya számára követendő út.

Mindezek fényében, kivetítve jelen korunkra nem csak a bálványok tűnnek el, hanem – ez a szomorúbb – az olyan felfogású emberek kerülnek pozícióba, akik már csírájában kiirtják magukból azokat a tulajdonságokat, amik odáig vezethetnének adott esetben, hogy mások számára jó példával járhassanak elől. Csak remélni tudom, hogy az élet hosszútávon igazságot szolgáltat és a nagyarcú, pökhendi nímandok távoznak a közélet palettájáról.

A remény hal meg utoljára…

 

 

 

Szerző: GreenTompika  2008.12.19. 22:13 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greentompika.blog.hu/api/trackback/id/tr78832365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása