Megafaktor születik

 

Szociális alapú sztárok

 

Király L. Norbi megasztár alkat, hang nélkül. Szíj Melindában benne van az x-faktor, de nem engedi, hogy ki is jöjjön belőle. Mindkét előadóban mocorog valami, hívhatjuk akár tehetségnek is, de egyik versenyzőben sem érzem, hogy győztesnek kellene lennie a saját tehetségkutatójában.

 A Megasztár esetében az év hangját keresik, de nem a szinkronstúdióba, hanem a színpadra, vagy adott esetben a televízió képernyőjére.

Csak egy akadályozza, hogy sztár legyen: saját maga

 Kétségtelen tény, hogy Szíj Melinda nem hétköznapi jelenség, de könyörgöm, ne azért akarjuk már vele megnyerettetni a versenyt, mert ő a legelesettebb, több gyerekes anyuka, és mellesleg olyan esetlenül mozog a világot jelentő deszkán, mint Charlie Chaplin fénykorában. Sztárnak születni kell, megasztárnak meg pláne. Egy ideig-óráig szórakoztató a bukdácsoló, nőietlen szereplése, de arra is gondolnia kellene, hogy van élet a Megasztár után is. Kiesése meglepő volt, de egyáltalán nem mulatságos, ellenben talán igazságos. Hajlok arra, hogy csalás előzte meg Melinda kiesését, viszont ez más kérdés.

A jelenség

Király L. Norbi őrülten tehetséges, kiváló előadóművész. Helye van az X-faktorban, de már túl messzire jutott. Aránytalanul messzire. Hangja alapján már kiesett volna egy falusi kultúrház válogatóján is, de az egyéniségének köszönhetően magasan a legérdekesebb résztvevője a műsornak. Nekem személyes kedvencem volt, de mindenkinek észre kell vennie, hogy elérte a saját tudásának a felső határát. Képtelen megújulni, már semmit nem mer normális hangon énekelni, mert amikor ezt megtette, csúnyán leszerepelt. A mentora szerelmes belé, bármit művel a színpadon, felállva ünnepli.

Tabáni István és a sztárság között fényév távolság van

Tabáni István is végig balfaszoskodta a Csillag születik című műsort, jobban meghatotta saját magát éneklés közben, mint a nézőit. Ahogy ráérzett annak ízére, hogy ezt komálja a rajongói, úgy lett egyre szánalmasabb.

Utasi Árpi esete is illik a sorba. A vajdasági parasztgyerek tündöklése és bukása is világosan mutatja, hogy nem elég megnyerni egy vetélkedőt, élni is tudni kell vele.

Hullócsillag született

A nézők sokkal inkább szociális alapon szavaznak, mint a tehetség elismerése okán. Az elején választanak magunknak egy kedvencet, és történjék bármi, szerepelhet egyre rosszabbul, kitartanak mellette. Kialakulnak a böszmébbnél böszmébb klubok, ahová özönlenek az emberek. Utáljuk xy-t klub vagy az Imádjuk z-t klub. Mind a két esetben idejekorán alakulnak meg az említett csoportok, amikor még semmit nem tettek le az asztalra a gyűlölt vagy bálványozott személyek. Ami szomorú, hogy ezekből a klikkekből nincs átjárás. Akit megutáltak, az a későbbiekben brillírozhat, akkor is csak a fikázásokat kapja, és fordítva. Ebben az országban nincs átmenet, az istenített vagy lesajnált személyekkel szemben kialakul a farkasvakság, és rengeteg időnek kell eltelnie ahhoz, hogy változzon a kép róluk pozitív vagy negatív irányban. Ez általános jelenség hazánkban, nem csak a médiában, de a politikában is igaz ez. De ez már egy másik történet. Talán Utasi Árpi egyszer elmeséli nekünk…

Szerző: GreenTompika  2010.12.13. 22:02 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greentompika.blog.hu/api/trackback/id/tr772514188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheFan · http://oradeanul.com 2010.12.15. 10:11:44

Szerintem itt valami felreertes van: a megasztar meg az ikszfaktor nem a tehetsegkutatasrol szol. Ha arrol szolna, egyreszt nem volna benne az egyikben a Friderikusz (aki szajtepesen kivul semmihez sem ert), masreszt nem a kozonseg dontene el hogy ki a legtehetsegesebb...

GreenTompika 2010.12.15. 11:54:48

@TheFan: A hozzászólásoddal lehet vitatkozni, csak nem érdemes. Friderikusz kissé túllépi hatáskorét azzal, amikor azt ecseteli, hogy ki intonált alul vagy jó ütembe lépett be a dalba a versenyző. Érdekes módon egyik zsűritag sem teszi helyre Fridit, hogy ez nem a szakterülete. Ez olyan, mint amikor Puhl Sanyi elemzi a félidőben a csapatok taktikai hadrendjét, holott ő csak arra lenne szakmailag hivatott, hogy elmagyarázza a nézőknek a játékvezető ténykedésének milyenségét. Jogos volt-e a piros lap, szabályos gól született-e stb.
Visszatérve a tehetségkutatásra, ebben nincsen hiány, hiszen újra indul a Csillag születik, ahol összevetik, hogy melyik a tehetségesebb a táncos fiú vagy a versmondó lány...
süti beállítások módosítása