A cspv. hu internetes portálra készült, azoknak, aki még nem látták a filmet. Zöldi Tamás KOS-35. írása.

 

ZUHANÓREPÜLÉS

Az akciófilm, továbbra is fikció marad

 

   Végre egy igazi AKCIÓFILM! Az lehetséges, hogy akciófilm, de nem az igazi, az biztos. Nagy várakozás előzte meg a vetítést, hiszen ez lett volna az 1982-es, András Ferenc által készített, Dögkeselyű című filmje után az első ilyen zsánerű alkotás. Pedig minden adott volt a sikerhez. Egy jó producer Kálomista Gábor, a nagy sikerű Nyócker rendezője Novák Erik és a forgatókönyvet a saját életéből merítő Nagy Viktor.

   A Zuhanórepülés vért és verejtéket ígér, ez nem vitás. Vért a vásznon, verejtéket a nézőtéren. Ahogyan kezdődik a film, még akár jó is lehetne, csakhogy folytatódik a történet. Teljesen más szemüvegen keresztül látná az ember a mozit, ha a cím alá az lenne írva: filmvígjáték vagy paródia. A probléma az, hogy az alkotók véresen (szó szerint) komolyan veszik a történetet, de inkább hat véresen röhejesnek. Kezdetben nem világos, melegpornó film következik, vagy csak bepillantást kaptunk a börtön életbe. A cselekmény több szálon fut, ami érthető is lenne egy izgalmas maffia-sztori láttán, de joggal várhatnánk el, hogy azért előbb-utóbb azért összefutnak. Nem futnak össze, sőt több esetben nyitva marad a kérdés, anélkül, hogy megtudnánk mi szerepe volt a filmben. Ami igazán bosszantó, hogy nem éri az adott pillanatban semmi váratlan a nézőt. Minden csavart előre ki lehet találni annak ellenére, hogy ezen törnénk a fejünket. A kameramozgások nincsenek összhangban azzal a feszültséggel, amit kelteni szeretnének vele, és amit a közönség érzékel. Az indokoltnál több szex, - gondolok a gyertyafényes jelenetre - ami látszólag olyan, mintha a rendezőnek nem lett volna vele más szándéka, csak pusztán még egy numera, hogy a publikum jól szórakozzon. Nem volt életszerű egy frissen szabadult drogdílertől a romantikus ágyjelenet, igaz, ágy nélkül. Felvonult az alvilág apraja-nagyja, ukrán, arab, magyar, de még egy japán, szamuráj karddal is. A kábítószer ömlik ki a vászonról. Az esélyt megadták maguknak a gyártók az izgalmas mozifilmhez, az más kérdés, hogy nem éltek vele. A filmzenéről sem lehet szuperlatívuszokban beszélni, olyan érzése van a nagyérdeműnek, mintha valaki bekapcsolva hagyta volna az mp3-as lejátszóját, kihangosítva. Semmi összefüggés a zene és a látottak között. A maffia-ábrázolás viszont kifejezetten jól sikerült, a drogosok miliője is életszerűnek hatott. A színészi munka sem volt rossz, kiemelném Törköly Levente játékát, aki a maffia főnököt alakította. A verekedős jelenetek inkább hasonlítottak egy próbafelvételre, ahol még csak gyakorolják a szituációt a szereplők.

    A Zuhanórepülés cím nagyon el lett találva, csak sajnos a film utóéletét illetően. Erősen kérdéses számomra, hogy megérte-e azt a 220 milló forintot rákölteni erre a műremekre, ami megítélésem szerint nem lett remek (sic!) mű. Értékelés: 65%

Szerző: GreenTompika  2008.06.06. 21:42 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greentompika.blog.hu/api/trackback/id/tr15507461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bigi 2008.06.09. 15:53:23

És annak ellenére, hogy szerintem ez is tök jól sikerült, Dudásnak nem nyerte el a tetszésést.... :S

Eszter · http://www.barok.try.hu 2008.06.15. 18:21:10

Pont tegnap néztem meg újra, ingyenes szabadtéri moziban. Azt adtak épp, leültem nézni, ennyi.

Egyébként van egy tippem, miért nem tetszett a tanároknak a cuccos. Merthogy abszolút jó és olvasmányos, szórakoztató és tartalmas, teljesen korrekt meglátásokkal - de inkább blogcikk, mint kritika! :) (Ezért a műfajod inkább a glossza, de a kritikát meg meg lehet tanulni, még a glosszára születni kell!) Márpedig a suliban pontozzák a műfajhűséget - ami ugye privátban nem annyira lényeges szempont.

Elöljáróban: az odáig oké, h a kritika eleve szubjektív, véleményközlő műfaj, de van egy fontos dolog, ami megkülönbözteti azt az ún. "olvasói levéltől"... s ez pedig egyfajta szakmaiság. Vizsgálhatunk konkrét szempontokat (világítás, vágás etc.), de ha ez szűz terület, nyugodtan összegezhetjük, mint mond a szakma... Pl. irodalmi kritika esetén kiindulhatunk akár a "Tarján Tamás irodalomtörténész szerint" szólamból, amit aztán cáfolhatunk, alázhatunk, anyázhatunk, de legalább a kanonnizált, sznob, zömében elefántcsonttoronyban élő "szépirodalmároknak" nem adjuk meg ezt a támadási felületet, hogy nem néztünk utána a szakmai véleménynek, visszhangnak. Sőt: igazán alázni csak úgy lehet, ha a száraz szakmai alapoknak is utána néztünk.

A "kritika" műfaját túlontúl komolyan vevőket viszont nem fogja érdekelni az, hogy "erősen kérdéses számomra", mert ugye ki vagyok "én"? Szarnak rá... ezért hatásosabb a sterilebb megfogalmazás emellé/ehelyett: "a szakma fanyalog", ésatöbbi, pró és kontra.

Cikkednél maradva: ha már találtál egy tök jó szempontot - pl. itt a filmzene vagy az indokolatlan, túlspilázott kameramozgás - ne hagyd annyiban. Nyugodtan haladj lineárisan, szempontról szempontra, egy-egy bekezdésben vázolva ezeket. Ha ott a kiváló, nyers észrevétel, kibontatlanul hagyni a témát egy-egy odavetett mondatban olyan, mintha a ragadozó csak a friss hús felét enné meg, a többit otthagyná a bogaraknak. Jöhetnek a konkrét példák, jó kis cinikus, markáns képekkel, szóvirágokkal - de szigorúan szakmai alapokra helyezve, öncélú túlzás nélkül (ami itt nem is volt, csak sokan hajlamosak rá, pusztán írói becsvágytól hajtva).

Apropó öncélú túlzás: a legszarabb produkcióban is érdemes jót találni, hiszen csupa jó-csupa rossz dolog nincs a világon. Zuhanórepülés esetében én az film első harmadának "itt-és-most" realizmusát emeltem ki pozitívumként, szemben a vég unrealista terminátor-effektjével.

A záró bekezdés utolsó észrevétele kurva jó befejezés, de sztem sokkal hatásosabb egy kritikában így: "A film összesen 220 milló forintba került - vajon megérte a ráfordítást?" Nem kell "számomra", meg a cinikus "műremek" meg a "megítélésem szerint" - majd a kedves olvasó/néző az elmondottak fényében eldönti sajátagyúlag. Ahogy Luki mondta: "elvégre felnőtt olvasóink vannak"... :)

Remélem, nem voltam szőrszálhasogató, csak igyekeztem ötletelni, miért pontoztak le kritika-témában többször!
süti beállítások módosítása