Egy legendával kevesebb

 

 

Lehet-e pozitív hatása egy halálnak?


  Illovszky Rudi bácsi Angyalföldről az angyalok földjére távozott. A felhőket félrehúzva, odafentről nézi, ahogy a Vasas, a Kispest, az Újpest, és a Ferencváros drukkerei, méltóságteljesen, egymás mellett(!), egy szál gyertyát gyújtva adóznak az emlékének.
  Miért kell meghalnia azért valakinek, hogy a szurkolókból előbújjon az emberi érzés? Kétlem, hogy ezt nem lehetne „átmenteni” a hétköznapokra, és normalizálni a csapatukért szorítók magatartását. Persze, ülhetünk karba tett lábbal, amíg az összes cicakavicsot és macskakövet eldobálják egymásra a fanatikus ultrák. Nézhetjük a szemhéjukat belülről, és belehelyezhetjük a fejfedőnket a homokba, de ettől a helyzet nem fog változni, maximum rosszabb lesz. Csak mi, jóérzésű álompolgárok tehetünk valamit, ha szeretnénk fordítani a történelem durrdefektes kerekén. Nem nyugodhatunk bele, hogy újfasiszta huligánok tönkretegyék családok szórakozását, és pártrendezvénnyé avanzsálódjon egy focimeccs. Engem teljes mértékben hidegen hagy – közérthetőbben – leszarom, hogy amikor a kedvenc csapatom játszik, éppen akkor ki a regnáló miniszterelnök, vagy éppenséggel mennyibe kerül egy liter benzin. Felfoghatatlan, hogy egy FTC-Szolnok szuperrangadón, miért kell egy egyébként nagyon szép Fradi gól után rögvest az Újpestet szidni? Megfigyelhető továbbá a hírös zöld-fehér táborban, hogy a csapatot valóban lelkesíteni hivatott dalokat sokkal halkabban lehet hallani, mint a valamilyen csoportokat, vagy személyeket szapuló rigmusokat. Véletlen lenne ez? Kétlem. A gyűlölet, az indulat, nagyságrendekkel nagyobb intenzitással van jelen a stadionokban, mint a labdarúgás szeretete, vagy Uram bocsá’ a klub imádata. Mivel magam is rúgom a bőrt, ezért belülállóként azt sem értem, hogy miért gondolják a csapatbuzdító kisiparosok, hogy attól jobban fognak hajtani a srácok, ha teli torokból szidják az MLSZ-t? Hogyan vár el jobb teljesítményt a játékostól az Ultra intelligens együttes stimuláló humán erőforrás, ha az egész mérkőzés alatt, a kerítésre rácuppanva szidja a biztatásának (szenvedő) alanyának az édesanyját? Szerény véleményem szerint a „Gyurcsány takarodj!” szállóige többszöri ismétlése a mérkőzés alatt garantáltan 110%-os formajavulást eredményez. Tudományosan bizonyított tény, hogy a „Kisteleki, szemét újpesti, bassza szájba a kurva anyját!” szólam, már egyszeri elhangzás után is kétszeresére növeli a futóteljesítményt. A „meneküljetek, meneküljetek!” pedig háromszorosára* fokozhatja az előbb említett szaladási együtthatót.(*becsült adat)
  Hiú ábránd lenne azt remélni, hogy a szélsőséges elemeket likvidálni lehet a futballpályák környékéről, de visszaszorítani lehet, sőt elemi érdeke minden sportbarátnak.
  Ha sikerülne elérni, hogy sikk legyen a kulturált szurkolás a stadionokban, és ciki legyen randalírozni, „akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán!”

Nyugodjon békében Rudi bácsi!

   

 

Szerző: GreenTompika  2008.09.25. 00:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greentompika.blog.hu/api/trackback/id/tr67680348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása