Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Albert Györgyi

(1964-2008)

 

   Elment, csak éppen benézett hozzánk 44 év erejéig, és rohant is tovább, ahogy egész életében tette. Gyászol a média világa, egy rendkívül okos és szakmailag kimagaslóan felkészült zsurnaliszta tette le mindörökre a tollat. Albert Györgyi szíve megszűnt dobogni, munkásságát őrzi megannyi TV felvétel, de emlékét nekünk kell megőrizni.

   Nem vagyok hajlandó azon fröcsögni, hogy milyen lelki problémái voltak és milyen kilátástalan harcot vívott az alkohollal! Erre ott vannak a bulvársajtó képviselői, akikben Albert Györgyi halálhíre hallatán nem a gyász uralkodott el, hanem a tuti két hét címlap jövőképe. „Van kiről írni!” – ugrottak örömükben. Viszik majd, mint a cukrot a lapot, szépen, kis dózisokban kell adagolni a sztorikat. Megszólal majd pályatárs, élettárs, aki utoljára látta, aki utoljára hallotta és végül, aki utoljára látta azt a személyt, aki utoljára beszélt Györgyivel. Mindenkiről lehúznak egy sor bőrt, de lehet, hogy kettőt is, ha van rá igény. Eladó a halálhíre ötszázért! Mint a hiénák, úgy csapnak le egy ismert személyiség tragédiájára. Több cikk jelenik majd meg róla, mint mikor élt, és kiderül, hogy minden celebnek van vele egy közös élménye. Legalább három tagot találnak, aki utoljára beszélt vele telefonon, sőt biztos lesz legalább egy ember, aki már régen sejteni vélte, hogy ez a szívleállás bekövetkezik. Sajnos ezen nem lehet meglepődni, mert mit várunk a mai médiumoktól, amikor az egyik kereskedelmi csatorna szívfájdalom nélkül csinált bohócot Albert Györgyiből egy főzős valóságshowban. Teljes mértékben hidegen hagyta a televíziós társaságot, hogy történetesen Györgyi beteg, igen az, mivel köztudottan az alkoholizmus betegség. Ez semmit nem számít, csak egy dolog: a nézettség, bármi áron.

   Meddig lehet büntetlenül kiárusítani egy halott ember legféltettebb titkait, amit a „jóbarátok” adnak el, egyáltalán nem baráti áron? Nem szeretnék különbséget tenni ember és ember között, de halkan megjegyezném Tisztelt Újságíró Hölgyek és Urak, hogy legalább akkor kellene egy kicsit hátrálni azokkal a bizonyos agarakkal, amikor egy pályatárs hagyja el végleg e földi létet. A szolidaritás már nem létező fogalom? Természetesen ezek költői kérdések, mert a válasz sajnos valószínűleg a nem. Annyi mindenről lehet írni, ami nem gyaláz meg senkit és nem teszi nevetségessé a védekezni már képtelen alanyt. Miért kell ilyen alantas eszközökhöz folyamodni? Senki ne feledje, ha ma még ő is áll a ravatal előtt, holnap talán őt állják körbe! Tiszteljük nemcsak az élet szentségét, hanem a halálét is! Azt vallom, hogy ez nem vallásosság kérdése, hanem a kulturáltságé elsősorban. Minden bulvárúszónak ajánlom figyelmébe, hogy azzal a tudattal ragadjon tollat, hogy az élet csak átmeneti állapot, de halhatatlanná csak úgy válhat, ha az élők úgy akarják.

 

Szerző: GreenTompika  2008.10.10. 11:32 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greentompika.blog.hu/api/trackback/id/tr89706568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adél 2008.10.10. 21:56:33

Már megint nagyot írtál!
Kár, hogy magukat újságírónak valló emberek /sajnos sokan vannak/ mégha olvassák is ezeket a sorokat, képtelenek felfogni az általad leírt sorok, mondatok jelentését. Mert a fenenagy egójuk, meg egyéb más nem engedi gondolkodni őket.

GreenTompika 2008.10.11. 00:32:26

Természetesen vannak üdítő kivételek a zsurnaliszták között is, akiknek nem ingük amit írtam, csak sajnos ők nem hallatják a hangjukat eléggé, hogy ez tűrhetetlen, ami a mai médiában folyik. Sokan féltik az állásukat, hogyha igazán kimondják azt, amit gondolnak, akkor másnap már előfordulhat, hogy nem cikket fognak írni, hanem maximum képeslapokat a volt kollégáknak. Sajnos csak a magam nevében nyilatkozhatom, de annyit megígérhetek, hogy nincs az a pénz, amiért táncolnék a közönség (olvasók) kedvéért egy ember sírján!

(Örülök, hogy pályatársak is olvassák az irományaimat.)

Egy timcsó 2008.10.11. 15:02:06

„Egyszer véget ér a lázas ifjúság,
Egyszer elmúlnak a színes éjszakák,
Egyszer véget ér az álom, egyszer véget ér a nyár,
Ami elmúlt, soha nem jön vissza már.
Egyszer véget ér a lázas ifjúság,
Egyszer nélkülünk megy a vonat tovább,
És az állomáson állunk, ahol integetni kell,
De a búcsúra csak pár ember figyel. „ ...


Györgyinek megváltás volt a Halál! Szörnyű ezt mondani, írni de:...Amikor a múlt héten 2008. Október 03-án itt a neten halál hírét közölték hirtelen bevillant, hogy én még nem is olvastam a könyvét egyiket sem... Mindent amit tudtam róla csak a Tv-ből, újságokból ... Ekkor férjemmel elkezdtünk bőszen kutakodni és egy kanadai magyarok közösségi oldalon szabadon letölthető volt Györgyi könyve a :Miért pont én ? A depresszió szorításában... Péntek éjszakától szombatra virradó hajnalig hangos könyv formájában hallgattam végig fájdalomtól duzzadó sorait ,saját hangján tolmácsolva... Borzasztó volt, tudván azt,hogy azelőtt pár órája távozott az élők sorából Albert Györgyi újságírónő. És mégis misztikus de egyben horrorisztikus élményt is adott élete kitárulkozásával annak súlyos fejezeteit boncolgatva...Egy hosszú – hosszú folyamat áldozatává vált melyet betegsége folyamatosan de biztosan generált! Intelligens, okos nő, aki teljesen tisztában volt állapotával és akkor is tudta azt amit mások nem vettek észre, hogy : valami nagyon nem jól működik a „rendszerben”! Az Ő rendszerében ... A folyamatos bűnbakok keresése: a család, a férfiak ,akik nem érették meg őt, nem szerették pedig ő vágyott volna rá...”Györgyi te Őrülten szerettél!”
E hét szerdán az MTV l-en Szulák és más...című műsorban nem hiszem, hogy senki sem vette észre,hogy Györgyi valóban más volt mint a többiek,nagyon nem jól volt! Nem lett volna ildomos őt oda meghívni! Sikeres nők közé pont akkor amikor ő azzal küzdött, hogy a TV 2 főző műsorában hozzá nem méltó alkoholos mámorában mit láttak vajon belőle a nézők?? Hiába volt ő „látszólag” nyílt és őszinte,szenvedett,küszködött szégyenérzetével ...hiszen minden megnyilvánulásából,nyilatkozatából egyértelművé vált egyfajta szellemi „felsőbbrendűség érzése” a médiában szereplő olyan emberekkel szemben akiknek semmi közük a „szakmához” és mégis foglalkoztatottak,képernyőn vannak. Szulák ezt nem látta Györgyin akkor? Érezhető volt,szemmel látható, szinte tapintható, ő ott kellemetlenül érezte magát hirtelen kicsi lett, halk szavú és visszafogott. Utolsó interjúja volt ez és talán egy belső hang megsúgta neki, szerényen, visszafogottan és halkan...
Így távozott egy taxiban, eljött érte akitől és amitől rettegett de mégis úgy várta: a Halál!
Isten nyugosztalja békében!Már nem költözködik többé... örökre otthonra talált, „hazaérkezett”!

Berente,2008.október 11

- Timcsó -
süti beállítások módosítása